Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
In MOF nr. 1175 din 25.11.2024 s-au publicat Normele metodologice de aplicare a prevederilor art. V din Legea nr. 126/2024 privind unele măsuri pentru consolidarea capacității de combatere a evaziunii fiscale, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
Prin aceasta Lege 126 s-a stabilit regimul juridic al mijloacelor de transport reținute de reprezentanții autorității vamale ca urmare a sancționării faptei de sustragere de la controlul vamal a oricăror bunuri sau mărfuri care ar trebui plasate sub un regim vamal.
În sensul prezentei legi, prin mijloc de transport se înțelege vehiculul cu sau fără autopropulsie destinat transportului de mărfuri sau persoane, indiferent de calea de comunicație, folosit la sustragerea de la controlul vamal a oricăror bunuri sau mărfuri care ar trebui plasate sub un regim vamal.
Prin norme se stabilesc urmatoarele:
Procesul-verbal de constatare și sancționare a contravenției prin care s-a luat măsura reținerii mijlocului de transport până la plata amenzii cuprinde elementele de identificare ale mijlocului de transport reținut. Ientificarea mijloacelor de transport reținute reprezinta ansamblul demersurilor și al operațiunilor, necesare și nedistructive, pentru stabilirea tipului, mărcii și modelului, țării și numărului de înmatriculare, tipului și numărului de chei, numărului de kilometri și a cantității de carburant afișate pe panoul de bord, dacă este posibilă citirea acestora, a seriei și numărului certificatului de înmatriculare, a numărului unic de identificare a mijlocului de transport, respectiv a seriei de șasiu, precum și avariile identificate.
În scopul identificării proprietarului mijlocului de transport reținut sau, după caz, a deținătorului legal al acestuia, agentul constatator poate ridica în copie orice documente sau înscrisuri care însoțesc transportul ori care au fost identificate în mijlocul de transport, precum și orice documente sau înscrisuri aflate asupra contravenientului sau a persoanelor însoțitoare.
În situația în care proprietarul mijlocului de transport reținut sau, după caz, deținătorul legal al mijlocului de transport este prezent la momentul constatării contravenției, agentul constatator va înscrie în procesul-verbal datele de identificare ale acestuia pe baza documentului de identitate sau a pașaportului.
În situația în care mijlocul de transport aparține unei alte persoane decât contravenientul, autoritatea vamală care a aplicat sancțiunea sesizează Direcția generală de poliție a municipiului București sau inspectoratul de poliție județean, după caz, în a cărui arie de competență se află. Sesizarea va fi însoțită de copiile certificate ale procesului-verbal de constatare a contravenției și ale documentelor și înscrisurilor ridicate la constatarea contravenției. Sesizarea se va înainta în termenul prevăzut la art. V alin. (3) din Legea nr. 126/2024.
Direcția generală de poliție a municipiului București sau, după caz, inspectoratul de poliție județean ia măsuri, potrivit competențelor, pentru identificarea proprietarului mijlocului de transport reținut și comunică răspunsul în termen de 30 de zile de la data înregistrării solicitării. În mod justificat, termenul de răspuns se poate prelungi, dar nu mai mult de 60 de zile de la data înregistrării solicitării.
După identificarea proprietarului mijlocului de transport reținut sau, după caz, a deținătorului legal al mijlocului de transport, autoritatea vamală care a aplicat sancțiunea îl notifică pe proprietar sau, după caz, pe deținătorul legal al mijlocului de transport, ca în termen de un an de zile de la primire să ridice mijlocul de transport aflat sub supravegherea autorității vamale. Notificarea se realizează prin scrisoare recomandată cu aviz de primire având modelul prevăzut în anexa care face parte integrantă la prezentele norme metodologice.
In cazul în care proprietarul sau, după caz, deținătorul legal al mijlocului de transport reținut nu confirmă primirea notificării de ridicare a mijlocului de transport aflat sub supravegherea autorității vamale, notificarea va fi publicată pe pagina de internet a Autorității Vamale Române pentru o perioadă de minimum 60 de zile. Procedura de comunicare a notificării se consideră îndeplinită în termen de 15 zile de la data publicării.